Bevalling op vliegtuig komt vrouw duur te staan

Bevalling op vliegtuig komt vrouw duur te staan

Vorige week beviel een Taiwanese vrouw plots op een langeafstandsvlucht tussen Bali en Los Angeles. Gelukkig was er een dokter aan boord en was de baby, die een maand te vroeg ter wereld kwam, gezond en wel. De bevalling krijgt echter nog een staartje voor de vrouw.

De Taiwanese minister van Transport Chen Jian-yu wil nu immers dat de vrouw opdraait voor de kosten van de vroegtijdige landing van het vliegtuig. Om de gezondheid van de jongste passagier te garanderen, maakte het vliegtuig een voortijdige landing in Anchorage, in het noorden van de Verenigde Staten. Taiwan is de belangrijkste aandeelhouder van luchtvaartmaatschappij China Airline en vreest bovendien dat dit voorval een precedent kan scheppen. Het prijskaartje zou oplopen tot de miljoenen Taiwanese dollars.

De vrouw overtrad bovendien de regels van de luchtvaartmaatschappij. Zo was ze 36 weken zwanger, vier weken boven de limiet volgens de Taiwanese regelgeving. Daarnaast had ze het cabinepersoneel niet op de hoogte gebracht van haar zwangerschap. Wanneer haar water brak en de bevalling begon, moest ze ook weten of ze al in het Amerikaanse luchtruim vlogen. Dat wekt het vermoeden op dat ze bewust in de Verenigde Staten wou bevallen, opdat haar baby een Amerikaans paspoort zou krijgen.

De vrouw is ondertussen terug naar Taiwan gedeporteerd. De baby verblijft nog in Alaska omdat ze te jong is om te vliegen.