Beursgoeroe Warren Buffett haalt zwaar uit naar cryptomunten

Beursgoeroe Warren Buffett haalt zwaar uit naar cryptomunten
Berkshire Hathaway, het succesverhaal van Warren Buffett (90) en zijn rechterhand Charles Munger (97). "De cryptohype is een walgelijke ontwikkeling die in strijd is met de belangen van de beschaving", aldus Munger. Warren Buffett noemde het succes van bitcoin dan weer "verschrikkelijk".

De aandeelhoudersvergadering van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway is dé jaarlijkse hoogmis van de beurswereld. Aandeelhouders van over de hele wereld verzamelen om te luisteren naar de beleggerswijsheden van Warren Buffett en zijn minder bekende collega Charles Munger.

Dit jaar haalden de twee zwaar uit naar enkele beurstrends. Bitcoin en andere cryptomunten werden bestempeld als "een walgelijke ontwikkeling" en gratis beursapps zoals Robinhood werden weggecijferd als "casinogedrag".

Rattengif

De felle uitspraken over bitcoin kwamen niet helemaal als een verrassing. Eerder noemde Warren Buffett de digimunt "rattengif" en beloofde hij om nooit te investeren in crypto. Charles Munger benadrukte tijdens de aandeelhoudersvergadering dat cryptomunten een nuttige tool zijn voor ontvoerders en afpersers. Iets wat hij niet kan steunen.

Toch zijn de opmerkingen opvallend na een succesvol jaar voor de cryptocurrencies. Bitcoin, de grootste cryptomunt, brak het ene record na het andere. De munt met hoge volatiliteit kan ook op steun rekenen van enkele bekende figuren zoals Elon Musk. Hij beloofde dat Tesla bitcoin zou accepteren als een betaalmiddel voor alle wagens in de Verenigde Staten.