Betoging tegen gesloten centra op Muntplein na overlijden asielzoeker

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op het Brusselse Muntplein hebben zaterdagnamiddag zo'n 200 mensen een protestbetoging gehouden tegen de gesloten centra voor vluchtelingen en de asiel- en migratiepolitiek van de federale regering. Aanleiding voor de betoging is het overlijden van een asielzoeker uit Azerbeidjan, eerder deze week, in het gesloten asielcentrum van Vottem. Volgens het vluchtelingencollectief "Collectif de Résistance Aux Centres Pour Etrangers" (CRACPE) ging het om een man uit Azerbeidzjan die sinds drie dagen in Vottem verbleef. Daarvoor zat hij in een ander centrum. Volgens de woordvoerder van CRACPE raakte de man dinsdagavond gewond bij een poging om zichzelf te verminken of om een einde te maken aan zijn leven. Hij werd daarop, volgens de organisatie, in een isoleercel geplaatst en in die cel werd donderdagochtend zijn levenloos lichaam gevonden. Een deel van de betogers op het Muntplein legde zich bewegingloos op de grond om zijn dood en die van andere asielzoekers aan te klagen.

"Dit is al de zesde dode in het centrum van Vottem, " zeggen de betogers. "Ook in andere gesloten centra zijn al doden gevallen. Die gesloten centra zijn niet meer dan gevangenissen voor mensen die niets misdaan hebben, die op de vlucht waren voor oorlog, geweld of vervolging. We eisen de sluiting van alle gesloten centra."

"De Belgen winden zich op over wat er in de VS gebeurt, met Donald Trump", sprak een asielzoeker. "Ze zouden beter kijken wat hier gebeurt, met de moorddadige politiek van Theo Francken en de hele regering. Francken voert een wet in waarmee asielzoekers gediscrimineerd en gecriminaliseerd worden en niemand doet iets. Er moet een einde komen aan die blinde repressie en de criminalisering van asielzoekers."

bron: Belga