Bestuurders vroegen al 8.208 vrijstellingen aan voor Gentse LEZ

Bestuurders vroegen al 8.208 vrijstellingen aan voor Gentse LEZ

Bestuurders van vervuilende auto's hebben al 8.208 vrijstellingen aangevraagd voor de Gentse lage-emissiezone (LEZ), goed voor zowat 660.000 euro. De zone gaat volgend jaar in en weert auto's met een oude brandstofmotor uit het stadscentrum. De zoneborden en slimme camera's daarvoor zijn ondertussen geïnstalleerd.

De eerste maand hoeven bestuurders van vervuilende auto's nog geen boete te verwachten, maar ontvangen ze wel een waarschuwingsbrief. Voertuigen die niet aan de normen voldoen, moeten zich aanmelden voor een vrijstelling. Van de 8.208 vrijstellingen is meer dan driekwart gratis, het gaat onder meer om vrijstellingen voor mensen met een handicap, prioritaire voertuigen, mobiele kranen, uitzonderlijk transport en legervoertuigen.

De resterende 2.000 aanvragen komen van mensen die willen betalen om de zone alsnog in te mogen rijden. De stad heeft in totaal zowat 1.500 aanvragen goedgekeurd voor een betalende tijdelijke toelating, goed voor zowat 660.000 euro.

"Het is niet de bedoeling dat Stad Gent geld gaat verdienen aan de lage-emissiezone", zegt schepen Tine Heyse (Groen). "De inkomsten worden gebruikt om de invoering van de LEZ én het sociaal ondersteunende subsidiebeleid zoals de slooppremies te betalen."

bron: Belga