Beslissing over Jeruzalem beroert gemoederen wereldwijd

Beslissing over Jeruzalem beroert gemoederen wereldwijd

De Arabische Liga eist dat de Verenigde Staten hun beslissing ongedaan maken. "Dit is een gevaarlijke ontwikkeling, waarbij de VS zich geïsoleerd hebben zodat ze geen sponsor en bemiddelaar meer kunnen zijn van het vredesproces", luidt in een gezamenlijke mededeling van de buitenlandministers van de lidstaten.

De Amerikaanse beslissing beroert de gemoederen wereldwijd. In de Marokkaanse hoofdstad Rabat kwamen gisteren tienduizenden mensen op straat en ook in Jakarta in Indonesië betoogden meer dan 5.000 moslims tegen de Amerikaanse beslissing. Het was al de vierde dag op rij dat er protesten waren.

"Israëlische waarheid verkondigen"

Ook de Europese leiders veroordelen het besluit van Trump en dat zint de Israëlische premier allerminst. Volgens Netanyahu is de reactie van Europa hypocriet. Hij pikt het niet dat Europa zich in stilte hult over de raketten die de Palestijnen op Israël afvuren. "Ik zal de Israëlische waarheid zonder angst en met opgeheven hoofd verkondigen", klinkt het.

Gisteren had Netanyahu in Parijs een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. Die riep de premier op tot een "moedig gebaar" ten opzichte van de Palestijnen. Vandaag wordt Netanyahu in Brussel verwacht voor een vergadering met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Ondertussen blijft het onrustig in Israël en Palestina. Protesten hebben tot nu toe al het leven gekost aan vier Palestijnen.