Beschermde vermiljoenkever voor het eerst gespot in ons land

Beschermde vermiljoenkever voor het eerst gespot in ons land

De voorbije jaren waren er al meldingen van de vermiljoenkever vlak over de grens in Nederland. Verder onderzoek door de provincie Limburg leverde eerste meldingen op in de Dommelvallei in Noord-Limburg. Na Hamont-Achel werden er nog twee vindplaatsen in Neerpelt toegevoegd en één in Beringen.

De vermiljoenkever meet tussen de 11 en 15 millimeter en is erg opvallend, zet Natuurpunt. "Kop en halsschild zijn glanzend rood, terwijl de dekschilden mat rood zijn. De poten, de sprieten en de bovenkaken zijn zwart. Zowel de larve als de kever zijn sterk afgeplat. Op die manier zijn ze aangepast voor een leven achter de schors van bomen. Zijn voorkeurshabitat bestaat uit weinig vermolmde staande of liggende stammen van dode loofbomen, die op een vochtige plaats staan."

"Voldoende dikke dode bomen nodig"

Met de vermiljoenkever hebben we er in België een Europees beschermde habitatrichtlijnsoort bij. "Zijn leefgebied is volop aanwezig in Vlaanderen door de vele afstervende populierenbossen. We kunnen dan ook verwachten dat er nog nieuwe vindplaatsen van deze soort zullen opduiken", stellen Luc Crevecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum en Arno Thomaes van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO).

"Als we de soort hier op lange termijn willen behouden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende dikke dode bomen in valleibossen blijven voorkomen. Zachte houtsoorten zoals populier en wilg rotten immers snel. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat nieuwe bomen van verschillende soorten en leeftijden kunnen opgroeien en oud worden om toekomstig habitat te voorzien."

Meest gelezen
 1. pexels-andrea-piacquadio-3769747

  WUT. Zoveel procent van de webshops legt consumenten in de luren

 2. Belgaimage-59271850

  Meer dan 313 doden in Turkije en Syrië na zware aardbeving

 3. FmUtl3MaEAESWAi

  Maak kennis met Gunther VI, de rijkste hond ter wereld en spil van nieuwe Netflix-serie

 4. Belgaimage-12937483

  Armie Hammer geeft eerste interview na controverse over kannibalisme: «ik werd misbruikt als 13-jarige»

 5. pexels-victoria-akvarel-4497804

  Voelen mensen met autisme meer pijn?