Beschermde vermiljoenkever voor het eerst gespot in ons land

Beschermde vermiljoenkever voor het eerst gespot in ons land

De voorbije jaren waren er al meldingen van de vermiljoenkever vlak over de grens in Nederland. Verder onderzoek door de provincie Limburg leverde eerste meldingen op in de Dommelvallei in Noord-Limburg. Na Hamont-Achel werden er nog twee vindplaatsen in Neerpelt toegevoegd en één in Beringen.

De vermiljoenkever meet tussen de 11 en 15 millimeter en is erg opvallend, zet Natuurpunt. "Kop en halsschild zijn glanzend rood, terwijl de dekschilden mat rood zijn. De poten, de sprieten en de bovenkaken zijn zwart. Zowel de larve als de kever zijn sterk afgeplat. Op die manier zijn ze aangepast voor een leven achter de schors van bomen. Zijn voorkeurshabitat bestaat uit weinig vermolmde staande of liggende stammen van dode loofbomen, die op een vochtige plaats staan."

"Voldoende dikke dode bomen nodig"

Met de vermiljoenkever hebben we er in België een Europees beschermde habitatrichtlijnsoort bij. "Zijn leefgebied is volop aanwezig in Vlaanderen door de vele afstervende populierenbossen. We kunnen dan ook verwachten dat er nog nieuwe vindplaatsen van deze soort zullen opduiken", stellen Luc Crevecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum en Arno Thomaes van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO).

"Als we de soort hier op lange termijn willen behouden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende dikke dode bomen in valleibossen blijven voorkomen. Zachte houtsoorten zoals populier en wilg rotten immers snel. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat nieuwe bomen van verschillende soorten en leeftijden kunnen opgroeien en oud worden om toekomstig habitat te voorzien."

Meest gelezen
 1. scheetthumb_0

  Kun je blind worden van je scheten? «Kunnen extreem bijtend zijn»

 2. lottethumb

  Lotte Vanwezemael openhartig over liefdesleven: «Er is iemand die ik leuk vind»

 3. pieterthumb

  Pieter Loridon onder vuur nadat hij zich bewust laat besmetten: «Ongelooflijk gebrek aan respect»

 4. thomas

  Thomas Vanderveken en Véronique Leysen hebben groot nieuws: «Nummer drie komt eraan» (foto)

 5. alexander-andrews-A3DPhhAL6Zg-unsplash

  DEZE huizen zijn sleutel tot duurzaam én betaalbaar wonen