Beroemdste passage Everest is ingestort

Beroemdste passage Everest is ingestort

De Hillary Step (foto) was een twaalf meter hoge verticale rotswand op 8.790 meter hoogte, zo'n vijftig meter onder de top. Het was een passage waar de alpinisten die de top wilden halen een stukje echt moesten rotsklimmen. Wie er voorbij geraakte, had de top binnen handbereik. De Step was wel makkelijker geworden doordat sherpa's er aan het begin van elk klimseizoen twee touwen klaarhingen.

De beroemde rotsformatie sneuvelde waarschijnlijk bij de verwoestende aardbeving die Nepal in 2015 trof, maar het nieuws raakte nu pas bekend omdat er sindsdien nog niet veel klimmers op de top hebben gestaan. Het was de ervaren berggids Tim Mosedale die de kat de bel aanbond.

Death zone

Is de klim nu makkelijker of moeilijker geworden? Volgens Mosedale is het makkelijker voor minder ervaren rotsklimmers zolang er genoeg sneeuw ligt. Ze moeten nu immers geen steile rotswand meer overwinnen. Maar als er niet genoeg sneeuw valt, zouden de grote losse rotsblokken die er nu liggen, wel eens een veel moeilijkere hindernis kunnen vormen. Dan bestaat het gevaar op lange ‘bottlenecks' of files. Door de populariteit van de hoogste berg ter wereld kunnen er bij de beklimming immers opstoppingen ontstaan waar veel klimmers tegelijk een smalle hindernis moeten passeren. Op meer dan 8.000 meter hoogte, in de ‘death zone', is dat levensgevaarlijk. Elke minuut die je in die zone doorbrengt, sterft je lichaam immers langzaam af.

Hollywoodfilm

De Hillary Step is vernoemd naar sir Edmund Hillary, die samen met sherpa Tenzing Norgay in 1953 als eerste ooit op het dak van de wereld stond. De beroemde hindernis speelde ook een grote rol in het drama van 1996 waarbij acht mensen omkwamen. Die dag ontstond er een lange file aan de Step. Het werd de dodelijkste dag ooit op de Everest. Het drama vormde de inspiratie voor de Hollywoodfilm ‘Everest' uit 2015.

Gisteren raakte eveneens bekend dat er de afgelopen drie dagen drie bergbeklimmers omgekomen zijn op de Mount Everest: een Amerikaan, een Slovaak en een Australiër. Een Indiër is nog vermist. De overlijdens zijn waarschijnlijk te wijten aan hoogteziekte. Sinds het begin van het seizoen zijn zo al vijf bergbeklimmers omgekomen op de Everest.