Beroemdheden willen de muziekindustrie redden met Tidal

Beroemdheden willen de muziekindustrie redden met Tidal

Een aantal grote namen van de muziekindustrie hebben hun krachten gebundeld om Tidal lanceren. Tidal is een streaming dienst die beschreven wordt als het eerste platform voor muziek en video waarvan de kunstenaar zelf de eigenaar is. Rihanna, Madonna, Beyoncé, Usher, Daft Punk, Coldplay, Kanye West, Jack White en tal van andere sterren zijn de mede-eigenaren van de spiksplinternieuwe muziek streaming dienst.

"We hopen dat Tidal voor altijd de loop van de muziekgeschiedenis zal veranderen en het voortbestaan van de industrie zal verzekeren," zei Alicia Keys tijdens het evenement in New York waar Tidal werd voorgesteld.

De beroemdheden, waar ook Nicki Minaj, Deadmau5, Arcade Fire en Jason Aldean bij horen, stonden op een rij in solidariteit tijdens het evenement. "Vandaag kondigen we Tidal aan, een platform voor muziek en entertainment en de eerste streaming dienst die echt in handen is van de artiesten zelf," zei Keys.

De details over de dienst bleven echter vaag. Tidal biedt, zoals de grote concurrent Spotify, muziek en video content aan die gebruikers kunnen streamen op hun computer, tablets en smartphones. In tegenstelling tot Spotify is de dienst niet gratis maar vraagt Tidal een maandelijkse bijdrage. Die bijdrage varieert qua prijs afhankelijk van de geluidskwaliteit die je wil. Een abonnement met standaard geluidskwaliteit zal 9,95 dollar per maand kosten. Wie zijn favoriete artiesten in hoge kwaliteit wil beluisteren zal dieper in de buidel moeten tasten en 19,99 dollar per maand moeten neertellen.

Tidal streamt aan 1411 kilobytes per seconde (kbps), wat ruim boven de 320 kbps van Spotify is. Het verschil houdt in dat audiofielen met geavanceerde geluidssystemen de kwaliteit krijgen aangeboden die ze verlangen maar dat toevallige luisteraars met behulp van eenvoudige laptops of smartphones geconfronteerd zullen worden met tragere verbindingen.

"Onze missie gaat verder dan de handel, verder dan de technologie. Het is onze bedoeling om het belang van muziek in ons leven te behouden," zei Keys. "Muziek is de taal van de liefde, van de lach, van hartzeer en van mysterie. Het is enige universele taal ter wereld."

De artiesten hopen dat hun dienst kan concurreren met platforms als Spotify en Beats Music, de nieuwe muziekdienst van Apple die binnenkort gelanceerd wordt. Alicia Keys riep het publiek op om na te denken over hoe vaak muziek je persoonlijk weer op de been heeft geholpen zodat je door kan gaan. "Muziek spreekt voor ons allemaal. Muziek brengt ons dichter bij elkaar en verbindt ons allemaal. Muziek is zo krachtig en dat is precies wat Tidal zal zijn. Een plek voor kunstenaars en fans om elkaar te ontmoeten."