Bernard Wesphael - Voormalige partner en minnaar van Pirotton tot de orde geroepen door voorzitter

Voor het hof van assisen van Henegouwen is woensdag op het proces van Bernard Wesphael de voormalige partner en minnaar van Véronique Pirotton, zekere O.D., gehoord. Zijn verhoor werd meermaals onderbroken door de voorzitter. Op de vraag waarom hij zijn gesprekken met het slachtoffer opnam, antwoordde hij "dat hij voor haar vreesde" en dat hij slechts die delen van het gesprek bijhield "die hem significant leken". O.D. kwam terug op zijn ontmoeting met Pirotton op een website in 2008. Hun relatie duurde tot 2 december 2011. "We hadden een gevuld en erg verrijkend leven als paar." De psycholoog zei evenwel dat na een jaar samen "iets zijn aandacht" trok in het, soms overmatige, alcoholgebruik van zijn partner.

Hij legde vervolgens uitgebreid uit hoe hij Pirotton in december verliet op een avond waarop ze op café was geweest met haar vrienden en een van hen, F.D., hem tegen de grond duwde. "Twee dagen later heb ik vrienden gebeld en een bestelwagen genomen om mijn gerei op te gaan halen."

Na een uur verhoor riep voorzitter Philippe Morandini de getuige tot de orde en wees hem erop dat hij "hier niet is om over zichzelf te praten". "Ik ben hier niet om te lachen. Er is iemand gestorven. Ik vraag u om een beetje respect, eerst en vooral naar de maatschappij toe. Uw humoristische opmerkingen kunnen hier niet. In het geval u een valse getuigenis aflegt, beste meneer, riskeert u dezelfde straf als de beschuldigde voor de feiten, en dat is dertig jaar. Dus uw vertoning, ik heb er meer dan genoeg van! We zijn hier om de waarheid te achterhalen. En die waarheid, daar zullen we achter komen, met of zonder u."

O.D repliceerde daarop dat hij er was om te helpen. "Dat zou je niet zeggen", was het antwoord van de voorzitter.

bron: Belga