Bergkoning Ciccone bekroont uitstekende Giro met etappezege

Bergkoning Ciccone bekroont uitstekende Giro met etappezege

Bergkoning Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) heeft de ingekorte koninginnenrit in de Ronde van Italië (WorldTour) op zijn naam geschreven. De Italiaanse leider in het bergklassement haalde het na 194 kilometer tussen de start in Lovere en de aankomst in Ponte di Legno in een sprint met twee voor de Tsjech Jan Hirt (Astana). Beide renners reden de hele dag in de aanval. In de achtergrond verstevigde de Ecuadoriaan Richard Carapaz (Movistar) zijn roze leiderstrui. Een groep van 21 renners, met onder meer Ciccone en Hirt, had de rustdag van maandag klaarblijkelijk het beste verteerd en koos al na iets meer dan tien kilometer voor het hazenpad. Geen enkele Belg haalde de vroege vlucht, de best geplaatste in het gezelschap was de Amerikaan Joe Dombrowski (EF Education First), die als veertiende op 14:52 van leider Carapaz stond, waardoor het groepje een ruime voorgift kreeg.

In de groep der favorieten waagde Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) op de befaamde Mortirolo zijn kans. Door het schrappen van de Gavia was deze Mortirolo de scherprechter in een onthoofde koninginnenetappe. De Italiaan reed even voor de groep met roze trui Carapaz uit, maar werd finaal opnieuw gegrepen. Zijn aanval deed achteraan wel Primoz Roglic (Jumbo-Visma) lossen. De Sloveen zou uiteindelijk bijna anderhalve minuut verliezen.

Vooraan rekende Ciccone in het slot in de sprint af met Hirt. Het is zijn tweede etappezege in de Giro na een eerdere overwinning in 2016.

Ook morgen blijft het klimmen voor de renners in de Giro. Na de start in Commezzadura volgen 181 golvende kilometers. De aankomst ligt bergop in Anterselva na een klimmetje van derde categorie.

bron: Belga