Bereid online je dood voor

Bereid online je dood voor

“Ik heb zelf ervaren dat het plannen van een uitvaart heel wat rompslomp met zich meebrengt”, legt bedenker David De Smet uit aan Metro. “Je zou deze zaken op voorhand moeten bespreken met je omgeving, maar dat wordt nog te weinig gedaan. Je kan ook altijd zelf een map bijhouden, maar dan kan iedereen je wensen lezen.” Zo kwam De Smet op het idee om de wensen online te bewaren op het platform Xarona. Dat wordt vandaag gelanceerd. “Zo kan je op één plaats zelf je afscheid plannen en de lasten bij nabestaanden verlichten.” Op het platform kan je onder meer een levensfilm aanmaken die de essentiële momenten van je leven bevat, je digitale kluis beheren, een urne of kist kiezen en de adressenlijst van je kennissen en vrienden opstellen.

Privacy

“We richten ons niet op een bepaalde doelgroep, aangezien het moeilijk in te schatten is wie het platform zal gebruiken”, aldus De Smet. De gebruikers zullen mee bepalen welke toepassingen verder worden uitgewerkt. “Niet elke functionaliteit is vandaag al volledig operationeel. We kijken naar de reacties van de gebruikers om Xarona continu te verbeteren. We gaan functionaliteiten toevoegen en uitdiepen op basis van hun feedback.”

Xarona wil niet alleen financieel toegankelijk zijn, maar ook respect hebben voor de gebruiker, klinkt het. “Dit doen we door de gebruiker de volledige vrijheid te geven over hoe hij het platform invult en door niet exclusief samen te werken met specifieke leveranciers uit de sector”, zegt De Smet.

Brons, zilver, goud

De gebruiker kan de toepassing zeven dagen gratis testen. Wie overtuigd is, kan daarna een bronzen, zilveren of gouden account nemen. Brons is twee jaar geldig en kost 14,99 euro, zilver is tien jaar geldig en kost 39 euro. Voor 175 euro kan je levenslang gebruikmaken van je account.