Bepaal mee de toekomst van het onderwijs dankzij de Samsung Innovation Challenge

Bepaal mee de toekomst van het onderwijs dankzij de Samsung Innovation Challenge

Gisteren lanceerde Samsung de tweede editie van de  Samsung Innovation Challenge. Leerlingen uit het Belgisch secundair onderwijs worden door de Universiteit Antwerpen, de Université de Mons en Samsung dit jaar opnieuw uitgedaagd om hun creativiteit de vrije loop te laten. Onder het motto Imagine Learning gaan ze op zoek naar originele ideeën waarbij modern technologie het leren van een taal leuker, efficiënter en zelfs gemakkelijker kunnen maken.

Leren hoeft zich niet te beperken tot een stoffige schoolboeken in een duf klaslokaal volgens de Samsung Innovation Challenge (SIL). Voor het tweede jaar op rij geven verschillende universiteiten en Samsung jongeren de kans om hun voorstel over de modernisering van het onderwijs werkelijkheid te laten worden. Dit jaar staat alles in het teken van taal en meer specifiek: het leren van Frans en Nederlands.

Een taal leren hoeft zich niet te beperken tot de Nederlandse of Franse les, maar kan ook tijdens een les geschiedenis of aardrijkskunde. Via de website imaginelearning.be kunnen leerlingen met een schets, een foto of een leuk filmpje een voorstel indienen over hoe het leren van taal moet worden aangepast. Dat kan gaan over uitspraak, woordenschat of grammatica. Belangrijk is dat ze gebruikmaken van bestaande technologieën of zelf een nieuwe technologie bedenken.

Gedurende de wedstrijd krijgen de deelnemers steun van coaches die hen bijstaan om hun ideeën verder uit te werken en te concretiseren. De deelnemers worden ook aangespoord om in dit avontuur te stappen met hun klasgenoten, leerkrachten of hun school, want er zijn niet alleen mooie prijzen voor de deelnemers zelf maar ook voor de school.

De wedstrijd loopt van 6 oktober tot 9 mei 2015 en bestaat uit drie verschillende fasen:

1. Van maandag 6 oktober tot 30 januari 2015:

Leerlingen kunnen hun ideeën indienen via de website imaginelearning.be. De jury selecteert op basis van creativiteit, pedagogische, sociale en technologische meerwaarde de beste ideeën uit. De coaches helpen om ideeën uit te werken en geven advise. Uiteindelijk zullen de tien meest belovende projecten deel uit maken van het Samsung Innovation Camp.

2. Van zaterdag 28 februari tot 7 maart 2015:

Tijdens het Camp in Antwerpen en Bergen worden de teams uitgenodigd om met specialisten een hele dag aan hun project te werken. Ieder team geeft uiteindelijk een korte presentatie van zijn idee aan de jury die zes teams zal uitkiezen voor de grote finale.

3. Zaterdag 9 mei 2015:

Op deze dag vindt de grote finale plaats. Gedurende een namiddag zal elke finalist zijn project presenteren voor een onafhankelijke en professionele jury. De uiteindelijke winnaar krijgt zowel prijzen voor zichzelf als voor zijn school. Zo krijgen ze onder meer een fantastisch Samsung verrassingspakket en een klaslokaal van de toekomst ter waarde van 20.000 euro.