Benoeming Robert Lighthizer tot Amerikaanse vertegenwoordiger voor Handel goedgekeurd

Benoeming Robert Lighthizer tot Amerikaanse vertegenwoordiger voor Handel goedgekeurd

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren de benoeming van Robert Lighthizer tot Amerikaanse vertegenwoordiger voor Handel goedgekeurd. Het Huis van Afgevaardigden bevestigde de keuze van president Donald Trump met 82 stemmen voor, onder hen 45 Republikeinen, 36 Democraten en 1 onafhankelijke. Veertien afgevaardigden stemden tegen.

De 69-jarige Lighthizer zal de commerciële onderhandelingen in naam van de VS voeren. Dat wordt allicht geen eenvoudige taak, aangezien Trump aankondigde het NAFTA-verdrag met Canada en Mexico te willen heronderhandelen of zelfs opzeggen.

Lighthizer was al adjunct-handelsvertegenwoordiger onder president Reagan in de jaren tachtig. Hij is een tegenstander van onbeperkte vrijhandelsverdragen, en toonde zich ook al kritisch voor de Chinese handelspraktijken.

In zijn nieuwe functie zal hij samenwerken met minister van Handel Wilbur Ross en Peter Navarro, Trumps raadgever voor handel. Hij volgt Michael Froman op, die onder voormalig president Barack Obama de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger was.

De Senaat heeft nu bijna alle benoemingen goedgekeurd die Trump voorstelde voor belangrijke functies.

bron: Belga