BELGODYSSEE. Een nachtleven na corona: "Social distancing is tegengesteld aan wat het nachtleven is"

Wat is er gebeurd met het nachtleven tijdens de coronacrisis? En is er nog een toekomst voor de evenementensector? Maxine De Wulf Helskens zocht het uit voor Belgodyssee. Volgens eventexpert Peter Decuypere is het duidelijk: “Er is geen nachtleven meer. Maar er is wel een toekomst voor de sector, op voorwaarde dat nachtclubs diversifiëren en zich uitbouwen tot een echt merk.”
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 3 min.

C12 is een bekende Brusselse nachtclub en ligt verborgen in de Hortagalerij onder het Centraal Station. De club staat sinds het begin van de coronacrisis leeg. “We besloten zelf om te sluiten,” vertelt uitbater Kevin Huerta. “Wij verstaan dat onze sector de eerste is die moet sluiten en de laatste is die kan openen. De prioriteit ligt bij de ziekenhuizen. Toch verwachten wij hulp en bescherming van de overheid en op dit moment krijgen wij helemaal geen steun.”

Koen Galle, beter bekend als Kong DJ, is een vaste waarde bij C12. Van de ene op de andere dag zag de dj zijn inkomsten verdwijnen. “Er blijft niets over van mijn leven voordien.” Galle wijst op de grote onzekerheid die leeft in de sector. “De hedendaagse clubcultuur zoals die ontstaan is in New York in de jaren 70 heeft nog nooit een volledige stillegging meegemaakt. Het is ongezien en niemand weet hoe hiermee om te gaan.”

Hoofd boven water houden

Toch merkt de dj een grote flexibiliteit onder zijn collega's. “Ik heb mijn hoofd boven water gehouden via het overbruggingsrecht van de overheid en mijn andere activiteiten als journalist en communicatie-expert. Ik heb ook vrienden die opnieuw werken in een café of zelfs honden uitlaten. Iedereen probeert er het beste van te maken.” Toch is er ook een grote gelatenheid. “Niet iedereen zit in een even geprivilegieerde situatie als ik en sommigen voelen zich in de steek gelaten. Het is niet voor iedereen makkelijk.”

Een covid-friendly nachtleven

Ook Huerta blijft niet bij de pakken zitten en bedenkt samen met zijn team creatieve oplossingen om deze moeilijke periode te overbruggen. “Wij hebben een crowdfunding georganiseerd en haalden 50 000 euro op. Hiermee kan C12 overleven tot volgende zomer. Maar we werken ook aan protocollen om de club covid-friendly te maken.” Tot nu toe krijgen de protocollen van Huerta weinig gehoor bij de overheid. “We krijgen geen antwoord en dat is moeilijk. Daarom werken we nu aan een federatie zodat onze sector met één stem kan spreken.”

Foto Maël Arnoldussen. Koen Galle (Kong DJ) kan ook thuis zijn passie voor muziek nog beleven.

Spreken met één stem

Peter Decuypere, eventexpert en consultant voor Event Flanders, bevestigt dat het er niet goed uitziet voor de sector. “Op dit moment bestaan er weinig structurele tegemoetkomingen voor het nachtleven.” Hij raadt spelers aan om met één stem te spreken en van hun club een merk te maken. “De clubs die zullen overleven, zijn de clubs die diversifiëren en zich omvormen tot een merk. Kijk naar C12 en Fuse in Brussel of Kompass in Gent. Zij zijn erin geslaagd een omslag te maken en alternatieve inkomsten te genereren om te overleven. Deze clubs zullen na corona makkelijk opnieuw kunnen opstarten.”

Creatieve oplossingen

Ondertussen probeert uitbater Huerta met creatieve oplossingen zoals merchandising en dj-workshops het bestaan van C12 te blijven verzekeren. Ook dj Galle zoekt naar creatieve manieren om toch nog met zijn passie bezig te zijn. “Ik maakte een mixtape 'Missing the club' en probeer zo de sfeer van in de club na te bootsen.” “Maar dat zijn oplossingen op korte termijn,” vertelt de uitbater van C12. “Op lange termijn zal het niet genoeg zijn.”

Expert Decuypere wijst erop dat het moeilijk zal zijn om het nachtleven zoals we het kennen weer op te starten zolang het virus nog aanwezig is. “De maatregel social distancing is existentieel tegengesteld aan wat het nachtleven is. Zoals men dat zegt in het Frans gaat danser over densité. Die dichte ontmoeting staat centraal.” “Voor mij zal er altijd een manier zijn om mijn passie te blijven uitoefenen,” vult Kong DJ aan. “Maar voor clubben bestaat nog geen goed alternatief. Het blijft experimenteren en zoeken naar manieren om samen te zijn, want daar gaat clubben over.”

Over de auteur

Ik ben Maxine De Wulf Helskens (21) en kom uit Gent. In juli studeerde ik af aan de Universiteit van Gent met een masterdiploma communicatiewetenschappen. Nu volg ik een vervolgopleiding journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Ik ben gepassioneerd door geschreven journalistiek en heb al heel wat journalistieke publicaties op mijn palmares. Naast schrijven, hou ik van boksen en ben ik lid van een musicalvereniging in het Gentse.

Maxine De Wulf Helskens

Hoe kwam dit artikel tot stand?

Dit artikel schreef ik in het kader van mijn deelname aan de Belgodysseewedstrijd 2020. Op 7 oktober reisde ik samen met mijn Franstalige partner Maël Arnoldussen naar Antwerpen voor een interview met eventexpert Peter Decuypere. Dankzij mijn vrijwilligerswerk bij StampMedia konden we hun opnamestudio vlakbij de Permeke site in Antwerpen gebruiken voor het interview. Daarna reisden we met de trein naar Brussel voor onze afspraak met Kevin Huerta, een van de uitbaters van C12. Het interview vond plaats middenin de nachtclub gevolgd door een demonstratie van de sfeerverlichting en een leuke fotoshoot. 's Avonds hadden Maël en ik een laatste afspraak in Schaarbeek op het appartement van dj Koen Galle. Na het interview toonde de dj met plezier zijn uitgebreide platencollectie om vervolgens ook even een plaat te laten spelen.