Belgische studente opgepakt in Turkije

Een Belgische studente, Bilen Ceyran, en twee vrienden zijn zaterdag opgepakt in Turkije. Dat bevestigt haar moeder, na berichten van het weekblad Knack en van verschillende progressieve jongerenbewegingen. Ze zou in verband worden gebracht met links "terrorisme".

De jonge vrouw van 24 had voor haar vakantie een huisje gehuurd met twee vrienden in de buurt van Izmir, aan de westkust van Turkije. "Ze zitten er momenteel in voorhechtenis en hebben vanwege de noodtoestand geen toelating om hun advocaat te raadplegen voor woensdag", zegt haar moeder Meryem Sasmaz.

"Het enige nieuws dat ik heb, is dat ze in goede gezondheid verkeren en dat ze het goed stellen", zegt de moeder van Bilen Ceyran. Ze nam woensdagnamiddag het vliegtuig naar Istanboel om er haar dochter te zoeken. Volgens informatie op de websites van enkele progressieve organisaties is Bilen Ceyran vicevoorzitster van Young Struggle, een organisatie van socialistische jongeren. Meryem Sasmaz zegt dat haar dochter samen met haar twee vrienden zaterdag werden opgepakt. Ze zouden in verband gebracht worden met een andere groep van acht jongeren die vorige woensdag opgepakt werden en die verdacht worden van (links) "terrorisme".

Bilen Ceyran, die van Turkse afkomst is, behaalde een diploma rechten aan de ULB (Université Libre de Bruxelles) en studeert op dit moment in Parijs. Ze is lid van organisaties van Turkse en alevitische progressieve jongeren in België, zegt een naaste van de jonge vrouw.

Er vindt maandag om 16 uur een manifestatie plaats voor de Turkse ambassade in Brussel om de arrestatie aan te klagen van de jonge Belgische.

bron: Belga