Belgische soldaten in vizier van IS

Belgische soldaten in vizier van IS

Een berucht IS-kopstuk heeft namen en foto's van Belgische militairen verspreid. "Een opdracht voor mijn broeders in België" vermeldt Rachid Kassim erbij. Uit zijn mond is dat een duidelijke oproep tot terreur tegen de soldaten. Leger en gerecht nemen de dreiging zeer serieus, schrijft Het Laatste Nieuws. De foto's van de Belgische soldaten zijn maandag verschenen op een kanaal op berichtendienst Telegram dat door de Fransman Kassim wordt beheerd vanuit Irak. Zijn boodschappen zijn toegankelijk voor een driehonderdtal volgelingen en de man probeert zowat iedere dag om sympathisanten in Europa tot terreur te bewegen. Ook speelde hij zo goed als zeker een rol bij de aanslag in Nice, waar 86 mensen stierven toen een terrorist met een vrachtwagen op een menigte inreed.

Dat uitgerekend die Kassim de foto's heeft gepost - telkens met de volledige naam en vaak ook met de woonplaats van de betrokkene - maakt leger en veiligheidsdiensten dan ook bijzonder ongerust. Op uitdrukkelijke vraag van het federaal parket hield Het Laatste Nieuws de informatie 24 uur achter, zodat er in de beveiliging van enkele personen kon worden voorzien.

De foto's en de identificatiegegevens bleken afkomstig van hun Facebook-pagina's. Die zijn al aangepast nadat Defensie dinsdagochtend met spoed veiligheidsbriefings ingelast heeft.

bron: Belga