Belgische scherpschutters vellen zwak Saudi-Arabië

De Rode Duivels hebben in Brussel hun eerste oefeninterland in dit WK-jaar met 4-0 gewonnen van Saoedi-Arabië. Scherpschutters Romelu Lukaku (2) en Mitchy Batshuayi scoorden, net als draaischijf Kevin De Bruyne.
Matthias

Scherpschutters Romelu Lukaku (links) en Michy Batshuayi (rechts) stonden aan het kanon. - Belga / V. Lefour

Na de oefeninterlands van eind vorig jaar tegen Japan en Mexico klonk het bij pers en publiek dat het allemaal wel wat meer mocht zijn en de Duivels voegden meteen de daad bij het woord in een halfleeg Koning Boudewijnstadion. Dat leverde in de openingsminuten kansen op voor Dries Mertens en Yannick Carrasco.

Voor het openingsdoelpunt was het echter wachten tot Romelu Lukaku voor het eerst in stelling werd gebracht: dat gebeurde net voor het kwartier en de 1-0 hing meteen tegen de netten. Met de rust in zicht deed de Belgische topschutter aller tijden zijn kunstje nog eens over: treffers nummer 32 en 33 voor Big Rom bij de nationale ploeg en een terechte 2-0-ruststand na een potje eenrichtingsvoetbal tegen een land dat komende zomer weinig op het WK te zoeken heeft.

Debuut Limbombe

Na de rust werd er aan beide kanten zoals aangekondigd stevig gewisseld en daarbij was het vooral kijken naar het debuut van Anthony Limbombe voor België. Radja Nainggolan kreeg bij zijn invalbeurt een staande ovatie van het publiek, een mooi gebaar na bijna een jaar zonder speelminuten bij de nationale elf en een sterk signaal naar bondscoach Roberto Martinez.

Het bleef kansen regenen in Brussel en na de invalbeurt van Michy Batshuayi voor aanvoerder Eden Hazard gingen de Duivels even met twee spitsen spelen. Na 77 minuten was het dan ook de Borussia Dortmund-sensatie die voor de 3-0 zorgde. Een minuut later knalde Kevin De Bruyne de 4-0-eindstand nog op het bord, zijn eerste doelpunt voor België sinds mei 2016 in en tegen Zwitserland en een bekroning van een uitstekende wedstrijd.