Belgische scheidsrechters moeten stevig afvallen

Belgische scheidsrechters moeten stevig afvallen

Het Referee Department heeft een mail gestuurd naar de scheidsrechters waarin hen wordt aangemaand voor 15 juli hun vetpercentage te laten zakken tot onder 15%. Op 17 oktober mag dat nog maar 12% zijn. Voor de assistenten geldt vanaf 15 juli een vetpercentage van minder dan 18%, tegen 17 oktober moeten ze zakken onder 15%, schrijven de Mediahuis-kranten.

Meer dan Cristiano Ronaldo

Wie de limieten niet haalt, zal niet meer worden aangeduid als scheidsrechter, vierde official of assistent. Een aanstelling als videoref of assistent-videoref kan wel nog. "Dit is een volgende stap in de professionalisering", zegt ex-topscheidsrechter Frank De Bleeckere van het Referee Department. "We willen onze refs naar een internationaal niveau tillen. Daarvoor zijn zulke ingrepen nodig. Dit hoort bij de inhaalbeweging."

Ter vergelijking, een topvoetballer als Cristiano Ronaldo heeft een vetpercentage van 7%, bij viervoudig Tourwinnaar Chris Froome bedraagt het 9,8%. De normaalwaarde van een "gewone" man schommelt tussen 15% (17-29 jaar) en 20% (40 plus).