Belgische politie observeerde Abrini tot aanslagen Parijs

Belgische politie observeerde Abrini tot aanslagen Parijs

Mohamed Abrini, gekend als "de man met het hoedje" die betrokken was bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem, stond onder observatie van de Belgische politie tot en met 13 november 2015, de datum van de aanslagen in Parijs. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien vanmorgen. Volgens de krant begon de Belgische politie in juli vorig jaar met observaties voor de woning van Abrini, omdat er vermoedens waren dat de man in juni naar Syrië was afgereisd.

Abrini was op 25 juni, net nadat hij vrijkwam uit de gevangenis, naar Turkije vertrokken. De Belgische politie vermoedde dat hij naar Syrië was doorgereisd. Bij zijn terugkeer naar België ging Abrini vrijwillig naar het commissariaat in Molenbeek, waar hij verklaarde dat hij op gewoon op vakantie was geweest in de regio rond Istanboel en daarna een week in Londen en twee dagen in Parijs had verbleven alvorens naar Brussel terug te keren.

De politie begon na de verklaringen de woning van Abrini in de gaten te houden. Die observaties duurden tot en met 13 november 2015, de dag van de aanslagen in Parijs. Daarna verdween Abrini van de radar.

Mohamed Abrini werd uiteindelijk op 8 april opgepakt in Anderlecht. Hij wordt beschuldigd van deelname aan terroristische activiteiten, terroristische moord en poging tot terroristische moord voor zijn rol in de aanslagen in Zaventem en Brussel. Abrini is de "man met het hoedje", die een reiskoffer vol explosieven achterliet in de luchthaven alvorens op de vlucht te gaan. De man werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs, onder meer omdat hij twee dagen voor die aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar de Franse hoofdstad. De twee zouden tijdens de observaties meermaals samen gezien zijn.

bron: Belga