Belgische pediaters herhalen pleidooi voor erkenning subspecialismen in pediatrie

De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde (BVK) herhaalde vanmorgen, bij het begin van haar jaarlijks congres, haar pleidooi voor de erkenning van subspecialismen binnen de pediatrie. "Het uitblijven van de erkenning van subspecialismen heeft een grote invloed op de kwaliteit van de zorg", zegt professor Anne Malfroot, voorzitster van de BVK. Het pleidooi van de Belgische pediaters is niet nieuw. "Het dossier ligt al twee legislaturen op het bureau van de minister van Volksgezondheid", zegt professor Yvan Vandenplas, pediater en organisator van het congres, in een persbericht. "We zijn het wachten beu."

Volgens de BVK zijn vooral de universitaire ziekenhuizen zich de voorbije 25 jaar gaan "subspecialiseren" in de pediatrie. Drie subspecialismen zijn inmiddels al erkend: hematologie-oncologie, neonatologie en neurologie. Voor andere, zoals gastro-enterologie, pneumologie, nefrologie en cardiologie, blijft die erkenning voorlopig uit. De specialismen bestaan officieus, maar een regeling en dus een erkend opleidingsprogramma zijn er niet, klinkt het.

"Het uitblijven van de erkenning van subspecialismen heeft een grote invloed op de kwaliteit van de zorg. Het wil bijvoorbeeld zeggen dat iedereen zich op dit moment zomaar een kinder-pneumoloog kan noemen, want het is geen beschermde titel. Dat is niet alleen onverstandig, maar ook een negatieve factor voor de kwaliteit van zorg die aangeboden wordt omdat er geen garantie van adequate opleiding is", zegt professor Anne Malfroot.

Professor Yvan Vandenplas zegt dat de erkenning geen significante invloed op het overheidsbudget hoeft te hebben. "Daarom roepen we vandaag opnieuw op: minister van Volksgezondheid, zorg voor de erkenning van subspecialismen in de pediatrie."

bron: Belga