Belgische luchtvaartbedrijven ondertekenen partnerschap met Lockheed Martin

Belgische luchtvaartbedrijven ondertekenen partnerschap met Lockheed Martin

Acht Belgische bedrijven actief in de luchtvaartsector hebben woensdag een samenwerkingsakkoord gesloten met Lockheed Martin, in het kader van de mogelijke economische voordelen verbonden aan de aankoop van 34 F-35-gevechtsvliegtuigen door de regering. Dat contract van zowat 3,8 miljard euro werd vorig jaar goedgekeurd. De acht bedrijven zijn Asco Industries, Coexpair, Feronyl, Sabca, Safran Aero Boosters, Sonaca, Thales Belgium en Solvay. "De keuze voor de F-35 impliceert een samenwerking met Lockheed Martin en het hele Belgische luchtvaartecosysteem van bedrijven en universiteiten", klinkt het bij Solvay.

"De Belgische regering heeft evenwel niet deelgenomen aan de onderhandelingen en dit contract vormt als dusdanig geen economische compensatie", preciseert het kabinet van minister van Economie Nathalie Muylle.

Concreet zal een selectieprocedure gestart worden voor projecten met Belgische universiteiten en industriële partners op het gebied van geavanceerde composietmaterialen voor de luchtvaart. De projecten zullen 12 tot 24 maanden duren en de universiteitsploegen met de meest innovatieve en efficiënte oplossingen zullen in aanmerking komen voor designprijzen.

bron: Belga