Belgische film 'Girl' maakt kans op belangrijke Europese prijs

De Belgische film 'Girl' van Lukas Dhont is één van de tien geselecteerde films voor de Lux-filmprijs 2018. 'Girl' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Lara, een 15-jarig meisje geboren als jongen, die ervan droomt om sterdanseres te worden. In mei kreeg de prent reeds de prestigieuze 'Camera d'Or' tijdens het festival van Cannes.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Via de Lux-filmprijs steunt het Europees Parlement film als een manier om het debat over waarden en sociale kwesties aan te moedigen. Bij de tien genomineerden zijn zowel films die al veel aandacht hebben getrokken op grote filmfestivals als kleine nationale releases. Ze zijn zeer divers, maar hebben één ding gemeen: ze weerspiegelen de problemen waarmee onze samenlevingen worden geconfronteerd. Onderwerpen als immigratie, populisme, nationalisme, globalisering, oorlog, religie en rechtvaardigheid staan centraal. Het is voor het eerst dat twee van de tien films documentaires zijn ('The Other Side of Everything', 'The Silence of Others').

De andere genomineerde films zijn:

  • 'Border/Gräns' van Ali Abbassi (Zweden, Denemarken)
  • 'Donbass' van Sergej Loznitsa (Duitsland, Frankrijk, Oekraïne, Nederland, Roemenië)
  • 'Happy as Lazzaro/ Lazzaro felice' van Alice Rohrwacher (Italië, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland)
  • 'Mug/Twarz' van Malgorzata Szumovska (Polen)
  • 'Styx' van Wolfgang Fischer (Duitsland, Oostenrijk)
  • 'The Other Side of Everything/Druga Strana svega' van Mila Turajlic (Servië, Frankrijk, Qatar)
  • 'The Silence of Others /El silencio de los otros' van Almudena Carracedo en Bahar Robet (Spanje, VS)
  • 'U_July 22/Utøya 22.juli' van Erik Pope (Noorwegen)
  • 'Woman at War/Kona fer í stríd' van Benedikt Erlingsson (IJsland, Frankrijk, Oekraïne)
  • Ook kans op publieksprijs

    Eind juli zullen drie van de tien films worden geselecteerd voor de shortlist. Die wordt bekendgemaakt op een persconferentie tijdens de Giornate degli Autori in Rome. De drie films zullen dan in de herfst ondertiteld en getoond worden in alle EU-landen tijdens de LUX-filmdagen.

    De winnaar wordt gekozen door de leden van het Parlement en de prijsuitreiking vindt plaats in de plenaire vergadering in Straatsburg op 14 november 2018. Maar ook het publiek wordt bij de keuze betrokken. Tijdens de LUX-filmdagen kunnen de toeschouwers op hun favoriet stemmen onder de drie finalisten. Vorig jaar ging de publieksprijs naar 'Sami Blood' van regisseur Amanda Kernell.