Belgische F-16's vlogen in de buurt van mislukte operatie

Belgische F-16's vlogen in de buurt van mislukte operatie

Op 17 maart voerde de internationale coalitie luchtaanvallen uit op de wijk al-Jadida in de Iraakse stad Mosoel. Afhankelijk van de bron vielen daarbij tientallen tot meer dan vijfhonderd burgerslachtoffers. De kans bestaat dat ook Belgische vliegtuigen aan die operatie deelnamen.

De defensieminister zegt daarover nog geen uitsluitsel te hebben en wacht het onderzoek van de internationale coalitie af. Pas als dat afgerond is, kan worden nagegaan of "de regels die we onszelf hebben opgelegd, gevolgd zijn en of er iets fout gelopen is". Vandeput bevestigde wel dat er Belgische vliegtuigen in de buurt waren. "Maar de Belgische F-16's treden niet op als er twijfel is over de operatie", aldus de minister.

Sp.a vraagt transparantie

De N-VA-er lichtte gisteren de opvolgingscommissie Buitenlandse Zendingen van de Kamer in achter gesloten deuren over de details van de actie en dat zint sp.a niet. De oppositiepartij bleef weg uit de vergadering en vraagt volledige transparantie. "De beweringen van de minister kunnen niet gestaafd worden als er geen informatie gedeeld wordt over het wat, waar en wanneer van de inzet van onze vliegtuigen", zegt de ondervoorzitter van de commissie Alain Top (sp.a).