Belgische en Franse edities van Turkse krant Zaman stoppen ermee wegens bedreigingen

De Franse en Belgische edities van Zaman, Zaman Fransa (Turkstalig), Zaman France (Franstalig) en Zaman Belçika (Turkstalig), stoppen ermee vanwege aanhoudende bedreigingen. Dat meldt de oorspronkelijk aan Zaman gelieerde Nederlands-Turkse nieuwssite "Zaman Vandaag". "Vanwege de grote veiligheidsrisico's voor onze redacteuren is verder werken onverantwoord'", schrijft de hoofdredactie van de Franse edities in een maandag gepubliceerde verklaring. "Leden van onze redactie hebben niet minder dan 200 doodsbedreigingen ontvangen".

De krant Zaman, de grootste krant van Turkije, is eigenlijk gelieerd aan de Gülenbeweging (of Hizmet-beweging), die door het regime van de Turkse president Erdogan als terroristen en als aanstokers van de mislukte coup wordt bestempeld. In maart van dit jaar plaatste een rechtbank de krant echter onder staatstoezicht en werd Zaman een pro-Erdogankrant.

De Franse en Belgische edities van Zaman zijn opgericht door Hizmet-sympathisanten. Ze houden er nu mee op door aanhoudende bedreigingen. "Het niveau van paranoïa en politieke verblinding is zonder gelijke", zegt de Franse hoofdredactie in haar verklaring.

Zaman Vandaag gaat wel door, "ondanks de doodsbedreigingen die redacteuren van de krant vrijwel dagelijks ontvangen". "We hebben het moeilijk, maar we denken er niet aan om te stoppen", aldus de hoofdredacteur van Zaman Vandaag, Mehmet Cerit.

bron: Belga