Belgische critici verkiezen ‘Carol' tot dé film van 2016

Belgische critici verkiezen ‘Carol' tot dé film van 2016

‘Carol' haalde het uiteindelijk van ‘Paterson' van regisseur Jim Jarmusch, die momenteel nog in de zalen speelt. De drie andere genomineerde films waren ‘Hell or High Water' van David Mackenzie, ‘Frantz' van François Ozon en ‘Truman' van Cesc Gay.

‘Carol' is gebaseerd op de autobiografische roman ‘The Price of Salt' die de misdaadschrijfster Patricia Highsmith in 1952 publiceerde onder het pseudoniem Claire Morgan. Het is de zesde film van de Amerikaanse filmmaker Todd Haynes. 'Carol' gaat over een verborgen lesbische relatie in het New York van de jaren 50.

De twee hoofdactrices vielen reeds in de prijzen voor hun vertolkingen in de prent: Cate Blanchett kreeg een Oscar voor Beste Vrouwelijke Vertolking en haar tegenspeelster Rooney Mara werd in Cannes gelauwerd als Beste Actrice. ‘Carol' werd begin vorig jaar in de Belgische zalen uitgebracht.

 

https://www.youtube.com/watch?v=H4z7Px68ywk

De UFK werd opgericht in de jaren 50 en groepeert de Belgische filmrecensenten. Het belangrijkste doel van de vereniging is het ondersteunen van de artistieke en culturele waarden van de film. Ze doen dit door het toekennen van jaarlijkse prijzen aan de bioscoopfilms die het best bijdroegen tot de uitstraling van de filmkunst.