Belgische auto's staan 21 uur in de file

Belgische auto's staan 21 uur in de file

Als je elke ochtend en avond op de Brusselse ring van dichtbij moet gapen op de nummerplaat van de auto voor je, dan kan het besef dat geen enkele Belgische automobilist het slechter heeft dan jij misschien troost bieden. Uit de jaarlijkse Traffic Card van Inrix, een Amerikaanse verkeersinformatieverstrekker, blijkt dat wie in en rond Brussel moet zijn vorig jaar gemiddeld 41 uur in de file stond, of 12% van hun tijd in de auto. Het totale gemiddelde voor België komt neer op 21 uur.

Voor de omgeving in Gent is er goed nieuws. De Arteveldestad is de enige stad in de Belgische top vijf waar de filedruk het afgelopen jaar iets is afgenomen, tot 15 uur. Bij de andere vier is de verkeersdichtheid wél gestegen. In Antwerpen was dat gemiddeld 37 uur, of 13% van de totale rijtijd. In Luik was dat net geen 19 uur en in Kortrijk 14 uur.

Inrix analyseerde de files in 1.064 steden wereldwijd, waaronder 628 steden in 23 Europese landen. De Moskovieten stonden in 2016 het langst in de file: gemiddeld maar liefst 91 uur of ruim een vierde van de rijtijd. Rusland bezet vijf plaatsen in de top tien, en is daarmee afgetekend de Europese filekampioen. Wereldwijd is het Amerikaanse Los Angeles de absolute koploper, met 104 uur filerijden, gevolgd door Moskou, New York en San Francisco.

Kroskusvakantie zorgt voor verkeersdrukte

Wie volgend weekend op vakantie vertrekt, moet rekening houden met lange files richting de wintersportoorden. De Alpen zijn te vermijden, maar ook in Duitsland, Oostenrijk en Italië wordt het druk. VAB en Touring raden aan om zondag te vertrekken.