Belgische ambassadeur slaat en zalft Indonesië

De Belgische ambassadeur in Indonesië, Patrick Herman, heeft in Jakarta de deelnemers aan de economische missie in Indonesië duidelijk gemaakt dat zakendoen in dat land geen gemakkelijke klus is. Hij spaarde het gastland niet van kritiek, maar ziet wel vooruitgang onder de nieuwe president. De economische missie staat onder leiding van prinses Astrid, die zich tijdens de eerste briefing met de pas aangekomen delegatie meteen liet opmerken in een felle zwart-geel-rode outfit. In haar zog reisde een delegatie van zo'n driehonderd Belgische zakenmensen, politici en onderzoekers naar Indonesië.

België organiseert momenteel -naar eigen zeggen- de grootste economische zending ooit uit de Europese Unie naar Indonesië. Ambassadeur Herman schonk de deelnemers klare wijn. Indonesië heeft de bevolking en de natuurlijke rijkdommen om het te maken, maar slaagde daar ondanks twee groeispurten in de jaren negentig en 2000 toch niet in.

De ambassadeur laakte onder meer de "verschrikkelijke" gezondheidstoestand, die in Indonesië "van hetzelfde niveau is als in veel armere landen". Maar ook het onderwijs voldoet niet, met soms slecht getraind personeel dat dikwijls ziek is tot gevolg. Op economisch vlak is er dan weer corruptie en staat de administratie helemaal niet op punt.

Maar de ambassadeur haastte zich vervolgens om dat negatieve beeld zelf bij te stellen. Want sinds de verkiezing van de hervormingsgezinde president Joko Widodo in 2014 beweegt er iets in Indonesië, benadrukte hij. De nieuwe president kwam met een sociale visie, en wil onder meer een grotere hap uit het budget aan gezondheidszorg besteden.

Ook handelsattaché Nathalie Surmont wees op de obstakels waarmee zakenlui te maken kunnen krijgen in Indonesië. "Maar de mentaliteit is aan het veranderen", zei ze. "En een echte ondernemer moet optimistisch zijn." Maar er zal "flexibiliteit, doorzettingsvermogen en geduld" nodig zijn om te slagen, besloot ze.

bron: Belga