Belgisch vastgoed boomt

De Belgische vastgoedmarkt heeft zijn beste jaar ooit achter de rug. In vergelijking met 2015 steeg het aantal gekochte en verkochte panden en bouwgronden met 8,2%. Die positieve cijfers gelden enkel voor Vlaanderen en Brussel, in Wallonië daalde het aantal transacties.
door
robotredactie
Leestijd 2 min.

Ondanks de forse stijging van het aantal transacties bleven de prijzen vrij stabiel in vergelijking met vorig jaar (zie foto). Terwijl de prijs van een woonhuis amper toenam, werden de appartementen en bouwgronden wel iets duurder. Vooral eenkamerappartementen stegen sterk in prijs, wellicht als gevolg van het groeiend aantal alleenstaanden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Notarisbarometer. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal compromissen dat in ons land getekend werd en geeft een uniek inzicht in de markt.

Lage rente en vergrijzing

De verklaring voor dit recordjaar is tweeledig. Enerzijds waren er natuurlijk de lage rentes, waardoor zowel jongeren als investeerders er als de kippen bij waren om hun spaarcenten te investeren in vastgoed. Daarbij denkt iedereen automatisch aan een huis of een appartement, maar ook investeringen in garageboxen, hotelkamers of studentenkoten zitten in de lift.

Anderzijds speelt ook de vergrijzing een belangrijke rol voor deze vastgoedboom. De oudere mensen ruilden het afgelopen jaar hun woningen in voor een appartement of een vorm van begeleid wonen.

Klein maar fijn

Een ander opvallend gegeven dat uit de cijfers naar voor komt is de prijsevolutie van de bouwgronden. De gemiddelde prijs van een perceel zakte naar 134.00 euro, wat 16.000 euro minder is dan 2015. Dat is te wijten aan de kleinere oppervlaktes van de percelen, want de gemiddelde prijs per vierkante meter steeg wel degelijk.

Het meest markante cijfers gaan over de verschillen op Vlaamse, Brusselse en Waalse markt. Terwijl het aantal transacties in Vlaanderen (+13%) en Brussel (+12%) fors de hoogte in ging, daalde het aantal transacties aan de andere kant van de taalgrens met 2%. "Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Notarisbarometer dat de cijfers zo sterk verschillen", aldus woordvoerder Bart Van Opstal. Vermoedelijk vallen deze verschillen grotendeels te verklaren door de gewijzigde de tarieven voor de registratierechten.