Belgisch paspoort opent veel deuren

Belgisch paspoort opent veel deuren

Als je iemand bent met onweerstaanbare reiskriebels, heb je beter geen Afghaans paspoort. Daarmee kan je namelijk maar naar 25 landen wereldwijd reizen zonder een visum te moeten aanvragen. Het land staat dan ook onderaan de lijst van ‘krachtigste' paspoorten ter wereld, waar The Telegraph over schrijft.

Duitsland boven

De rangschikking werd opgesteld door Henley & Partners, een firma die gespecialiseerd is in internationale betrekkingen. Ons land strandt op een gedeelde vierde plaats, samen met Denemarken, Nederland en de Verenigde Staten. Het bordeaux boekje verschaft je toegang tot 174 landen.

Helemaal bovenaan staat Duitsland, dat zijn inwoners 177 verschillenden landsgrenzen laat betreden. Ons buurland wordt gevolgd door Zweden met 176 toegankelijke landen en het vijftal Finland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Houders van een paspoort van een van die landen kunnen zonder problemen reizen naar 175 landen.

Als er een rangschikking wordt opgesteld, moeten de laatste plaatsen natuurlijk ook ingevuld worden. Na Afghanistan, is het paspoort van Pakistan het minst waard. De Pakistanen kunnen maar naar 29 landen zorgeloos reizen. Daarna volgen, niet onlogisch gezien de situatie in het Midden-Oosten en het centrum van Afrika, de landen Irak, Somalië, Syrië en Libië.

Geen enkel land verloor meer dan drie plaatsen in vergelijking met vorig jaar, "wat erop wijst dat visumvrije toegang in de wereld verbetert", luidt het. Vijf landen staken erboven uit met hun sprongen voorwaarts. Oost-Timor steeg 33 plaatsen en Colombia klom 25 plekken. Palau was de derde beste stijger met 20 sprongen naar boven, gevolg door Tonga dat 16 plaatsen klom.

Foto ImageGlobe / J. Hansen