Belgisch Centrum voor Cybersecurity introduceert 'internetrijbewijs'

Belgisch Centrum voor Cybersecurity introduceert 'internetrijbewijs'

Het certificaat moet ervoor zorgen dat internetgebruikers beter op de hoogte zijn van online risico's. Cybercrime is alomtegenwoordig, maar mensen zijn niet altijd goed gewapend. Daarom leert de opleiding, die zich zowel richt op particulieren als bedrijven, hoe je voorkomt dat je te veel persoonlijke informatie doorgeeft, dat je gegevens misbruikt worden en dat je bestolen wordt.

Internetregels 

"We leren allerlei regels om ons veilig in het verkeer te begeven, maar voor het internet leren we dat niet. Veel mensen kennen de risico's niet die ze online lopen", zegt Miguel De Bruycker, directeur van Cybersecurity. Daarom wil het centrum de digitale ongeletterdheid structureel aanpakken bij jongeren. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog niet helemaal duidelijk. "We moeten nog rond de tafel zitten met basisscholen, hogescholen en universiteiten, maar er is geen reden om te denken dat zij tegen het idee gekant zijn", aldus De Bruycker.µ

Betalen met gegevens

Een groot gevaar voor minderjarigen is grooming, het online benaderd worden voor seksueel contact. Ook sexting, het delen van seksueel geladen foto's of berichten, is ook een reëel risico. "Jongeren moeten beseffen dat ze voor gratis apps en gratis toegang tot internet wél betalen - niet met geld, maar met persoonsgegevens. Nu zien ze enkel de voordelen van meteen met anderen in contact te kunnen zijn. Dat er dataverzamelaars in het spel zijn, en wat die met hun info kunnen doen, daar gaan ze aan voorbij", reageert technologiesocioloog Ben Caudron nog in De Morgen.

Foto Pixabay