"Belgisch bnp kan op termijn tot 9 pct groeien dankzij TTIP"

door
Belga
Leestijd 2 min.

België zal binnen de EU het meest profiteren van TTIP, het vrijhandelsverdrag waarover Europa en de Verenigde Staten onderhandelen. Op termijn kan het Belgische bnp met 2,2 tot 8,7 procent in het meest optimistische scenario groeien. Dat blijkt uit de resultaten van een door minister van Economie Kris Peeters (CD&V) bestelde studie. Bij de voorstelling van de resultaten, vrijdagmiddag, pleitte Peeters ervoor om geen tijd te verliezen en zo snel mogelijk een eerste deelakkoord, over tariefnormering, te onderhandelen. "Geen TTIP-light, maar een apart akkoord over tarifering", beklemtoonde Peeters. "De andere delen kunnen dan later onderhandeld worden."

De studie bekeek, op de valreep, ook de impact van de Brexit op de Belgische, Europese en Britse economieën. Daarvoor werd uitgegaan van het Noorse scenario, wat betekent dat Groot-Brittannië de EU verlaat, maar wel heel dicht bij de EU blijft. In zo'n scenario gaat enkel de Britse economie achteruit bij een Brexit, tot 0,4 pct.

Dat onze economie zo hard zou profiteren van TTIP, wijt Peeters aan de openheid van de Belgische economie. Het grootste deel van de vooruitgang die onze economie noteert, is dus te danken aan het op elkaar afstemmen van de handelstarieven. Dat zou het Belgische nationaal inkomen met 8,1 tot 31,2 procent kunnen doen stijgen. Koen Berden, die het onderzoek leidde, wijst er daarnaast op dat bijvoorbeeld de chemiesector bijzonder aanwezig is in ons land. "En het zijn sectoren als de chemie aan wie TTIP sterk ten goede zou komen", legt Berden uit. "Andere sectoren, voor wie TTIP negatiever zou zijn, zijn dan weer minder aanwezig."

Dit is het eerste deel van de studie. In december volgt nog een luik over de sociale en ecologische impact van TTIP. Peeters bestelde de studie om het debat op een hoger niveau, op basis van feiten, te voeren. "Er zijn al veel onnauwkeurigheden verteld."

bron: Belga