België voert campagne voor zitje in VN-Veiligheidsraad

België voert campagne voor zitje in VN-Veiligheidsraad

In de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York is de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders deze week volop campagne aan het voeren voor een zetel in de VN-Veiligheidsraad. "We ontwikkelen onze filosofie. We gaan niet proberen om een Belgische visie op te leggen, show te geven of spectaculaire verklaringen te doen", zo legde Reynders uit. Onder meer de koninklijke familie en striphelden als de Smurfen worden ingeschakeld om de Belgische kandidatuur te promoten.

In zijn talrijke bilaterale contacten -op maandag staan er al zeven op de agenda- onderstreept Reynders dat België een stichtende lidstaat is van de VN, de Europese Unie en de Benelux en de afschaffing van de doodstraf verdedigt. Een brochure die wordt verdeeld tijdens de diplomatieke hoogdagen in New York zet de "zin voor compromis" van ons land in de verf, alsook het Belgisch engagement voor "duurzame ontwikkelingssamenwerking".

De campagne voltrekt zich uiteraard niet enkel in New York. Net na Kerstmis plant Reynders een bezoek aan Australië, Nieuw-Zeeland en de Fiji-eilanden om de Belgische zaak te promoten. België aast op een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad in de periode 2019-2020. Ook Duitsland en Israël willen die zetel bemachtigen. De verkiezing vindt plaats in 2018.

bron: Belga