België verbiedt verkeer vanuit Verenigd Koninkrijk uit vrees voor nieuwe variant coronavirus

België verbiedt verkeer vanuit Verenigd Koninkrijk uit vrees voor nieuwe variant coronavirus

Bij wijze van voorzorgsmaatregel voert na Nederland ook België een inreisverbod in voor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het verbod gaat om middernacht in en loopt minstens 24 uur. Ook Eurostar-verbindingen vanuit het VK worden tijdelijk stilgelegd.

Mutatie

Premier Alexander De Croo heeft dat nieuws bekendgemaakt tijdens De Zevende Dag. De maatregel komt er vanwege dat mutatie van het coronavirus die in Engeland opgedoken is. De maatregel is in eerste instantie 1 etmaal van kracht omdat het wetenschappelijk overleg ter zake nog in volle gang is. "We hebben nog geen sluitend antwoord", zei De Croo.

Doorreizen

Ons land pleegt over de zaak ook overleg met Frankrijk. Want ook daar komen Eurostar-treinen uit het VK op het Europese vasteland aan. Reizigers kunnen vandaar dan doorreizen naar België. Daarom gaan er ook preventieve controles op de weg plaatsvinden, zei De Croo.

Voor reizigers die uit het VK komen - sowieso al een rode zone - zal nauwer toegezien worden om de naleving van de quarantainemaatregelen. "Wie aankomt, zullen we heel duidelijke informatie geven over wat van hen verwacht wordt", zei De Croo.

Nederland was afgelopen nacht het eerste Europese land dat vluchten vanuit het VK verbood omwille van de gemuteerde virusvariant. De regering-Rutte vroeg meteen om Europees overleg.