België stuurt in november vijftigtal bijkomende blauwhelmen naar Mali

België stuurt in november vijftigtal bijkomende blauwhelmen naar Mali

Het Belgische leger stuurt volgende maand een vijftigtal bijkomende militairen naar Mali, waar ze zich bij een Duitse verkenningseenheid zullen voegen bij de VN-missie in het land. Dat heeft Defensie vandaag aangekondigd tijdens een persconferentie naar aanleiding van de Dag van de Verenigde Naties. Het detachement blauwhelmen zal vanuit Gao in het noordoosten van Mali opereren. De soldaten moeten vanaf december operationeel zijn. De eerste militairen vertrekken volgende week, zei commandant Jean-François Verheust, de officier die belast is met de operaties van het bataljon ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) van Heverlee, bij Leuven.

Het detachement bestaat uit een peloton van een veertigtal militairen uit het ISTAR-bataljon. Zij krijgen steun van een commando- en verbindingselement, van een zestal personen, en van een "Mobile Medical Team" bestaande uit drie paramedische specialisten.

Het peloton voegt zich bij een Duitse ISR-compagnie (Intelligence, Surveillance en Reconnaissance) en zal samen met de Duitsers patrouilleren in de omgeving van Gao, vaak voor lange afstanden en tot een tiental dagen lang, aldus commandant Verheust.

Het Belgische leger is al enkele jaren aanwezig in Mali. De Belgen deden eerst mee met een Europese trainingsmissie om het Malinese leger op te leiden (EUTM-Mali). Ons land leidde die missie ook bijna twee jaar. België verhoogde ook zijn deelname aan de VN-missie in Mali, Minusma. De Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck had achttien maanden de leiding over de 12.000 blauwhelmen in Mali, tot begin oktober.

Ons land levert ook een detachement van 55 personen die instaan voor een tactisch transportvliegtuig C-130 Hercules, en ook bescherming bieden aan de militairen op de luchthaven van Bamako.

bron: Belga