België scoort op Shell Eco-marathon

Een hogeschool in Luik en de universiteit van Bergen hebben een tweede en een derde plaats veroverd in de Shell Eco-marathon in Londen. De bedoeling van de wedstrijd is om zo veel mogelijk van het stadscircuit af te leggen met het equivalent van 1 liter brandstof of 1 kilowattuur in zelfgemaakte voertuigen.
Charlotte

De Shell Eco-marathon is een van ‘s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid. De Europese editie verwelkomt ieder jaar 3.000 talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit meer dan dertig Europese landen. Het team dat erin slaagt om dankzij zijn creatieve design en technische kennis de meeste kilometers af te leggen op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof, wint de marathon.

Tijdens de 31ste editie van de Shell Eco-marathon, die van 30 juni tot 3 juli werd gehouden in de Britse hoofdstad, hebben meer dan 200 teams uit 29 verschillende landen het tegen elkaar opgenomen. Daarvan kwamen zeven teams uit België. Twee daarvan mochten het podium na afloop van de race bestijgen voor de tweede en derde plaats, zo hebben de organisatoren van de wedstrijd meegedeeld.

De Haute Ecole de la Province de Liège veroverde in de categorie 'Prototype met alternatieve brandstof' de tweede trap van het podium met een prototype dat 1.382,7 kilometer aflegde met 1 liter ethanol. "Amper één liter om (virtueel) van Brussel naar Barcelona te rijden!", zo klinkt het in de mededeling. De winnaar in deze categorie was de Spaanse universiteit Miguel Hernandez de Elche met 1.555,9 km.

Studenten van de universiteit Bergen werden in de categorie 'UrbanConcept op benzine' derde met een afstand van 201,9 km met 1 liter benzine. Hier legde het Franse Lycée Louis Delage de langste afstand af.