België schort steun aan VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen op

België schort steun aan VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen op

België schort de steun aan de VN-hulporganisatie voor Palestijnse Vluchtelingen voorlopig op. Dat meldt Knack. De beslissing is het gevolg van een vernietigend intern rapport over de organisatie. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera berichtte deze week over een vernietigend intern rapport van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse Vluchtelingen (UNWRA). Enkele toplui, onder wie ook de Zwitserse commissaris-generaal Pierre Krähenbühl, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag, machtsmisbruik en nepotisme. De VN hebben intussen een onafhankelijk onderzoek ingesteld.

België heeft vandaag besloten om de bijdrage aan UNWRA voorlopig op te schorten, vernam Knack. "In afwachting van het onafhankelijk onderzoek gaan we onze verdere betalingen stilleggen", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) aan het weekblad. Het gaat om de bijkomende bijdrage van 5,35 miljoen euro, niet om de vaste bijdrage van 6,25 miljoen euro die eerder dit jaar al werd overgemaakt.

Morgen organiseert de VN-hulporganisatie een donorconferentie in Jeruzalem, waar België ook enkele vertegenwoordigers afvaardigt. "We zullen kritisch op het rapport ingaan", aldus De Croo. "Als de beweringen kloppen, is dat totaal onaanvaardbaar. Het is niet omdat je opkomt voor het goede doel, dat je zomaar kan doen wat je wil". Eerder deze week besloten ook Nederland en Zwitserland om hun bijdragen voorlopig op te schorten.

bron: Belga