België roept Russische ambassadeur op het matje

België roept Russische ambassadeur op het matje

Hassadjek is een dorpje ten noorden van de Syrische hoofdstad Aleppo. Het bevindt zich op de grens tussen drie gebieden, respectievelijk gecontroleerd door Koerden, de rebellen en terreurorganisatie IS. De laatste tijd was het al meermaals het doelwit van luchtaanvallen, maar onlangs vielen daarbij ook zes burgerslachtoffers. Rusland schuift de schuld voor die doden in de schoenen van de Belgische F-16's die actief zijn in de regio.

Het Russische ministerie van Defensie spreekt concreet van twee vliegtuigen en benadrukt dat zijzelf, noch het Syrische regeringsleger bombardementen hebben uitgevoerd. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) weerlegt die beschuldiging categoriek. "We spreken normaal niet over waar we actief zijn, maar voor de betreffende dagen vlogen we niet over de betrokken regio", zei de minister op Radio 1. Volgens hem passen de beschuldigingen in de tactiek om verdeeldheid te proberen zaaien binnen de coalitie.

Buitenlandse Zaken laat de Russische ambassadeur in België, Alexander Tokovinin, langskomen om het Belgische ongenoegen kenbaar te maken. "Ik ken niet de exacte redenen voor de verklaringen die zijn gedaan, maar ze zijn in ieder geval onaanvaardbaar", verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Zwartepiet spelen

De beschuldigingen van Rusland zouden ook een poging kunnen zijn om de zwartepiet door te schuiven naar een ander land. De grootmacht ligt de laatste tijd vaak onder vuur voor het grote aantal burgers dat sneuvelt bij de bombardementen in steun van het Syrische regime. Onlangs werd het land nog met de vinger gewezen na een aanval op een rouwstoet in Aleppo.