«België is nog zieker dan Frankrijk»

«België is nog zieker dan Frankrijk»

De Fransman Eric Zemmour heeft ook in ons land controversiële uitspraken gedaan. Onder het oog van een versterkte politiemacht, kwam de rechtsgezinde journalist zijn boek ‘Le suicide français' voorstellen. «België is nog zieker dan Frankrijk», verzekerde hij.

Door Matthias Adriaensen

In Frankrijk staat Eric Zemmour (foto) bekend als een grofgebekte pleitbezorger van rechts. Zijn favoriete mikpunten zijn politici, vrouwen, moslimmigranten en homo's. Met felle uitspraken zaait hij voortdurend verdeeldheid, in die mate dat hij pas nog aan de deur werd gezet bij betaalzender i-Télé.

Franse teloorgang

De controversiële journalist zal er evenwel geen boterham minder om eten. Zijn boek ‘Le suicide français' is met ruim 400.000 verkochte exemplaren een gigantisch succes. In Cercle de Lorraine - een poepchique zakenclub in het centrum van Brussel - kwam hij zijn analyse over de teloorgang van Frankrijk voorstellen.

Anti-democratisch

Net als in zijn thuisland lokte Zemmour ook bij ons gemengde reacties uit. Zo kwamen de militanten van het extreemrechtse Nation hem een hart onder de riem steken, nadat de voorbije weken stemmen opgingen om de Fransman te weren. Op hetzelfde moment organiseerde Comac, de jongerenbeweging van de linkse PVDA, een alternatief aperitief. «Ach, sommige mensen lijden nu eenmaal aan de anti-democratische ziekte», reageerde Zemmour op de heisa.

Waarschuwing

Na een literaire lunch waarvoor de zakenlui vijftig euro veil hadden, stond hij ook de pers te woord. «Al zal de auteur niet praten over het interview in Corriere della Sera», klonk meteen een waarschuwing vanwege de zakenclub. In gesprek met de Italiaanse krant zou Zemmour hebben laten uitschijnen dat hij een deportatie van vijf miljoen moslims uit zijn land wel ziet zitten.

Gewelddadig Brussel

Toch ging de Fransman - die zijn eigen afkomst omschrijft als «Joods met Berberse invloeden» - gewoon door met de polemiek. Toen een journaliste hem wees op de liberale Belgische wetgeving over homoseksualiteit en de sterke vrouwenrechten, antwoordde hij dat «België inderdaad nog zieker is dan Frankrijk.» Als uitsmijter had Zemmour ook voor Brussel nog vernietigende woorden. «Jullie hoofdstad is mondiaal, maar heeft zich losgemaakt van België. Bovendien verzamelt ze een samenleving die zich toelegt op geweld.»