België laat vrijgesproken Jean-Pierre Bemba terugkeren

België laat vrijgesproken Jean-Pierre Bemba terugkeren

Jean-Pierre Bemba, de voormalige Congolese vicepresident die vorige vrijdag door het Internationaal Strafhof in beroep werd vrijgesproken voor oorlogsmisdaden, mag zich opnieuw in België vestigen. De Belgische autoriteiten hebben daarvoor het licht op groen gezet, meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders donderdagavond. Vorige vrijdag sprak het Internationaal Strafhof Bemba in beroep vrij voor oorlogsmisdaden die zijn militie volgens de aanklacht vijftien jaar geleden beging in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Bovendien kon hij voorlopig vrijkomen, in afwachting van berechting voor andere aangelegenheden. Bemba had een verzoek ingediend om naar België, waar zijn familie woont, teruggebracht te worden.

Dit verzoek is nu ingewilligd, laat minister Reynders weten. "In zijn buitenlands beleid heeft België altijd internationale strafrechtbanken gesteund. Het besluit werd aan het Hof meegedeeld en er zullen daarvoor de komende dagen praktische stappen worden ondernomen."

De vrouw en kinderen van Bemba wonen in een villa in Sint-Genesius-Rode. Het is ook daar dat de voormalige chef van oorlogsmilities was opgepakt in 2008 op vraag van het Internationaal Strafhof.

bron: Belga