België en zeven andere landen vragen meer klimaatambitie

België en zeven andere landen vragen meer klimaatambitie

België en zeven andere lidstaten gaan donderdag op een informele Europese top in het Roemeense Sibiu voor meer ambitieuze klimaatdoelstellingen pleiten. In een werkdocument bestempelen België, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Zweden, Luxemburg, Portugal en Spanje de strijd tegen klimaatverandering als "de hoeksteen" van de strategische agenda van de Europese Unie voor de komende vijf jaar. Concreet eisen ze dat het continent tegen 2050 klimaatneutraal wordt. Ze zouden tegen 2020 ook hun toezeggingen in het kader van het akkoord van Parijs bijwerken.

Het initiatief gaat uit van de Franse president Emmanuel Macron. Opvallende afwezige is Duitsland. In het Elysée bestaat wel de hoop dat de Duitsers later alsnog de club zullen vervoegen. Greenpeace betreurt de Duitse positie. "Terwijl duizenden jongeren demonstreren voor onze toekomst, duikt de regering weg en probeert ze haar verantwoordelijkheid te ontlopen", stelt de milieuorganisatie

In Sibiu keuren de leiders van de 27 lidstaten donderdag een gemeenschappelijke verklaring goed. Tegen de achtergrond van de brexit willen ze hun eenheid en vertrouwen in de toekomst van het Europese project in de verf zetten en hun vastberadenheid demonstreren om de grootste uitdagingen samen aan te pakken. Daarnaast buigen ze zich over een strategische agenda voor de komende vijf jaar.

bron: Belga