België en Duitsland gaan informatie uitwisselen over kerncentrales

België en Duitsland gaan informatie uitwisselen over kerncentrales

België en Duitsland gaan informatie uitwisselen over de veiligheid van de kerncentrales. Daarover hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks maandag in Brussel een akkoord ondertekend. Met het akkoord roepen België en Duitsland een gemeenschappelijke commissie in het leven waar regelmatig informatie over de veiligheid van de kerncentrales zal uitgewisseld worden. Daarnaast zullen Duitse experts de inspecties van Belgische centrales kunnen bijwonen en vice versa.

"We weten dat er vragen bestaan over onze centrales, zeker in de grensstreken. We willen heel transparant zijn over ons veiligheidsbeleid en over de elementen die de basis vormen voor onze beslissingen", zei Jambon. De N-VA-vicepremier toonde zich "100 procent zeker" dat de Belgische centrales veilig zijn. Hij beklemtoonde ook dat hij steeds strikt de adviezen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) opvolgt.

Bij onze oosterburen maken ze zich al jaren zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales, en met name over de scheurtjescentrales Tihange 2 en Doel 3. Hendricks pleitte eerder dit jaar nog voor de stillegging van beide centrales. "Dat zouden vele mensen in Duitsland graag gehad hebben", aldus de minister. Ze toonde zich niettemin tevreden dat er nu een wettelijke basis is voor "een kritische discussie over de centrale vragen over nucleaire zekerheid".

Zowel België als Duitsland beschikken al over overeenkomsten met andere buurlanden over de uitwisseling van informatie over nucleaire veiligheid.

bron: Belga