"België draaischijf in nepdiploma's"

Een diploma kopen zonder ooit een les te volgen bij instellingen die zich zonder erkenning "universiteiten" noemen. Het wetenschappelijk tijdschrift EOS ontdekte dat ons land tientallen dergelijke nepuniversiteiten telt. "De Assalam University Europe in Antwerpen, de Martin Buber University (MBU) in 's Gravenvoeren, de Robert Schuman University in Borgerhout zijn allemaal 'universiteiten' en ze zijn allemaal in België gevestigd", zegt journalist Raf Sauviller van EOS. "Ze bieden academische opleidingen, diploma's en titels aan. Die kosten vooral veel geld. Een bachelordiploma kost aan de MBU bijvoorbeeld 10.000 euro, een master 17.000, en zijn niets waard. De 'universiteiten' werken vaak met afstandsleren, waarbij studenten via het internet cursussen krijgen."

Instituten voor hoger onderwijs zijn in Europa verplicht zich te laten erkennen, iets wat deze organisaties geen van alle hebben gedaan, benadrukt Sauviller. "Het is ook verboden om de term universiteit zonder erkenning te gebruiken of niet-erkende opleidingen of diploma's te verkopen."

Het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits maakt zich geen zorgen in EOS. Volgens een woordvoerder houdt het departement Onderwijs streng toezicht op instellingen die beschermde titels als 'bachelor' en 'master' uitreiken. "Als er onregelmatigheden worden vastgesteld, treedt het departement op en neemt het de nodige gerechtelijke stappen", aldus de woordvoerster van Crevits. Op die manier heeft het departement al de European University en de Antwerp International Business School aangepakt en opgedoekt. "Er zijn dus nauwelijks problemen met 'degree mills' in Vlaanderen."

In het onderzoeksverhaal ontdekte EOS tientallen dubieuze onderwijsinstellingen, met vestigingen in een villaatje in Voeren tot een frituur in Antwerpen. Die vzw's profiteren van de laksheid en onvolledigheid in de Belgische wetgeving, zegt Sauviller. De nepdiploma's worden in het buitenland gebruikt om aan verblijfspapieren te geraken of werken prestatieverhogend.

bron: Belga