Belgian Tornados sluiten EK atletiek af met zilver

Belgian Tornados sluiten EK atletiek af met zilver

België begon als titelverdediger aan het afsluitende nummer van het EK in de Servische hoofdstad Belgrado. In vergelijking met het kwartet dat in 2015 goud behaalde in Praag, voerde trainer Jacques Borlée één wijziging door.

Robin Vanderbemden kwam als startloper in de ploeg voor Jonathan Borlée. De andere lopers waren Julien Watrin en Kevin en Dylan Borlée. De Europese titel verlengen bleek te hoog gegrepen, maar met een chrono van 3'07"80 moesten de Belgen enkel Polen laten voorgaan. De bronzen medaille ging naar Tsjechië.

Naast de Belgian Tornados kwam ook Niels Pittomvils in actie op de slotdag van het EK. Op de zevenkamp begon de Limburger als dertiende aan de laatste drie proeven. Op de 60m horden kon hij niet echt plaatsen goedmaken, maar na een sterke prestatie in het polsstokspringen en een degelijke afsluitende kilometer schoof hij in het klassement op naar de zevende stek.

Met 5.961 punten strandde Pittomvils op een zucht van zijn persoonlijk record (5.966). De Fransman Kevin Mayer veroverde het goud met 6.479 punten, een Europees record.

Voor Anne Zagré draaide het EK eerder al uit op een ontgoocheling. Onze landgenote werd vrijdag wegens een valse start gediskwalificeerd na afloop van de reeksen van de 60m horden, maar dat bleek achteraf onterecht. De Europese atletiekbond gebruikte in Belgrado voor het eerst startblokken die niet de uitgeoefende kracht maar wel de versnelling meten.

Die bleken nog niet helemaal op punt te staan, zo geeft de federatie toe. «Het is duidelijk dat testen in labo's verschillen van deze in een echte sporthal», klinkt het. Een dag later werden er een paar aanpassingen doorgevoerd, maar voor Zagré kwamen die te laat. «Ik voel me bestolen», reageert de Brusselse. «Dit is puur amateurisme. Dit zijn geen fouten die je op een kampioenschap mag verwachten.»

De Belgische federatie schaart zich achter die kritiek. «Het gaat om een onaanvaardbare beslissing. We gaan de zaak aankaarten bij de Europese bond.»