Belgian Lions nemen valse start in WK-kwalificaties

Belgian Lions nemen valse start in WK-kwalificaties

In navolging van de Belgian Cats proberen ook de Belgische mannen zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor een WK-eindronde, maar voorlopig is China nog ver weg. Vrijdag gingen de Lions in Antwerpen al onderuit tegen Frankrijk, gisteren bleek Rusland te sterk.

Sterke start

Nochtans begonnen de Belgen sterk aan de partij in Nizhny Novgorod. Na het eerste kwart gaf het scorebord 16-23 aan in het voordeel van de Lions, een voorsprong die ze nog verder uitdiepten tot een tienpuntenkloof. Vlak voor de rust gooiden ze die echter te grabbel, waardoor de Russen konden terugkomen tot 36-36.

In het derde kwart liep het helemaal mis. Terwijl de Russische shots vlot binnenvielen, kwamen de bezoekers amper nog aan scoren toe. Pas in de slotfase zetten de Belgen een inhaalmanoeuvre in, maar vanop de vrijworplijn toonden de troepen van bondscoach Eddy Casteels zich niet erg trefzeker.

Met 17 punten kroonde Jean Salumu zich tot beste schutter bij de Lions, die met een veredelde B-ploeg moesten aantreden. Dat gold evenwel ook voor Rusland, waar onder meer de spelers uit de Euroleague en NBA-speler Timofey Mozgov ontbraken.

Laatste plaats

Door de tweede nederlaag in evenveel duels staat België voorlopig laatste in groep E, waar Frankrijk gisterenavond nog tegenover Bosnië stond. De volgende duels worden pas in februari afgewerkt. De eerste drie landen van de poule stoten door naar het tweede en laatste deel van de WK-kwalificaties, dat in september volgend jaar van start gaat.