Belgian Cats boeken historische zege

Belgian Cats boeken historische zege

Zoals wel vaker op dit EK schoten de Cats verschroeiend uit de startblokken. Vooral Kim Mestdagh toonde zich in het eerste kwart bijzonder goed bij schot, al was ook Emma Meesseman werkelijk alomtegenwoordig.

De Belgische sterspeelster zou de partij eindigen met waanzinnige stats: 28 punten, 11 rebounds, 5 blocks en 5 assists. Bij het ingaan van het tweede kwart hadden de Belgen zo al een ruime 27-13 voorsprong uitgebouwd, die ze tot aan de rust konden vasthouden.

Indrukwekkende Meesseman

In het derde kwart kenden de Cats hun traditionele dipje, terwijl de Italiaanse machine stilaan op toerental kwam. Onder meer Giorgia Sottana deed de Belgen pijn en zo konden de blauwhemden de kloof dichten tot twee schamele puntjes (57-55).

Net als in de laatste groepsmatch tegen Letland vonden de Cats in het slotkwart hun tweede adem. Vooral Meesseman bleek zowel aanvallend als verdedigend van goudwaarde. De kloof werd zo opnieuw opgedreven, goed voor een 79-66 eindstand.

Medaille

In de halve finales nemen de Belgische vrouwen het zaterdag op tegen topfavoriet Spanje of Letland. De Cats zijn ook zeker van deelname aan het WK, dat in 2018 plaatsvindt in Spanje. Daarmee schrijven ze nationale sportgeschiedenis, want nooit eerder slaagde een Belgische ploeg (mannen of vrouwen) erin het WK te halen.

«Maar het is verdiend», vindt Meesseman, die haar seizoen bij de Washington Mystics onderbrak om deel te nemen aan het EK. «Het was een even terechte als historische zege. Toen we in de laatste minuten wisten dat we zouden winnen, was het zuiver genieten.»

Ann Wauters, zelf ook weer goed voor 18 punten, durft zelfs te dromen van meer. «We zijn in staat om een medaille te halen», gelooft de Belgische veterane. «Na tien jaar afwezigheid is het in ieder geval fantastisch wat we hier presteren.»