Belgen springen op buitenkans: huisjes voor één euro op Sicilië

Belgen springen op buitenkans: huisjes voor één euro op Sicilië

In België is het tegenwoordig bijna onbetaalbaar, maar op Sicilië kan je voor een prikje een historisch huisje op de kop tikken. "Er zouden al meer dan honderd iets gekochten hebben," zo vertelt Flavio Cioffi, die de Bel­gische ­verkoop organiseert.

Geen inimini studiootje

De huisjes die voor geen geld te koop staan zijn geen kleine onderkomens, maar historische panden die uit twee of drie verdiepingen bestaan. “Ja, het kan en neen, dit is geen grap”, zegt Tito Nigrelli, schepen in Mussomeli. “Er staan hier huizen te koop voor 1 euro. En de Belgen zijn werkelijk op die buitenkans gesprongen: het is ongelooflijk met hoeveel ze naar hier komen. We zijn heel blij met hun komst, want ze zijn onze redders.”

De reden waarom de panden zo goedkoop verkocht worden, is heel simpel.  “Dit stadje en het naastgelegen Acquavilla lopen leeg”, legt Nigrelli uit. “Er is hier geen werk: jongeren gaan zo snel ze kunnen in het noorden werken.”

Hierdoor blijft de oude generatie achter en wanneer zij sterven, moet er een leegstandtaks betaald worden. De jongeren proberen hieraan te ontsnappen en zetten daarom de huizen voor een prikje te koop.

 

Ook koning Albert en koningin Paola zijn fan van het dorpje, want als ereburgers bezoeken zij het idyllische plekje regelmatig.