Belgen smeren te weinig zonnecrème

Belgen smeren te weinig zonnecrème

Nu de eerste zonnestralen doorbreken, kriebelt het bij veel mensen om te profiteren van het zalige lenteweer en in de zon te gaan zitten. Maar dat brengt een hoop risico's met zich mee, waarschuwen dermatologen.

De experts trekken aan de alarmbel, want anno 2017 is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. "Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten jaar na jaar zorgwekkend stijgen", vertelt Thomas Maselis, de Belgische voorzitter van Euromelanoma, een netwerk van Europese dermatologen. "Per jaar komen er in België zo'n 32.000 nieuwe gevallen bij. En binnen twintig jaar zouden dat er al drie keer zoveel zijn."

Slechtste leerling van de klas

Nochtans is de Belg zich heel bewust van de gevaren van zonnebaden. Uit een enquête van Euromelanoma bij 13.000 Europeanen blijkt dat maar liefst 93% van onze landgenoten de risico's kent. En toch beschermt amper 6% zich het hele jaar door. "Ter vergelijking: voor Europa bedraagt het gemiddelde zo'n 14%. We horen dus bij de slechtste leerlingen van de klas", kaart Maselis aan.

Tips

Als je je huid goed wil beschermen, zoek je best voldoende schaduw op en smeer je kwistig zonnecrème met een hoge factor. In de zon is het aangeraden om kledij van dicht geweven textiel en een zonnebril te dragen. Wat dat laatste betreft, zijn Belgen heel laks. Slechts 7% draagt beschermende kledij, terwijl het gemiddelde voor Europa 16% bedraagt.

Om aandacht te vragen voor deze kwestie, lanceert Euromelanoma de campagne ‘Je hebt maar één huid, bescherm ze'. Van 8 tot 12 mei wordt een preventieweek georganiseerd, waarbij je bij de deelnemende dermatologen terecht kan voor een gratis huidonderzoek.