Belgen krijgen meer ongevallen door onoplettendheid achter het stuur

Belgen krijgen meer ongevallen door onoplettendheid achter het stuur

Eén op de 10 Belgen heeft al een ongeval of bijna-ongeval veroorzaakt door zijn gsm-gebruik achter het stuur, zo blijkt uit een onderzoek van verkeersinstituut VIAS in elf Europese landen. Elf procent van de Belgen geeft toe een ongeval of bijna-ongeval gehad te hebben door gsm-gebruik, in 2018 was dat slechts voor 6 procent van de Belgische bestuurders het geval. Vijftig procent van de Belgische bestuurders zegt te telefoneren met een handenvrij systeem, twee jaar geleden was dat nog maar 42 procent.

Ondanks alle sensibiliseringscampagnes geeft 21 procent van de Belgische automobilisten toe wel eens te bellen met de gsm in de hand, een lichte daling ten opzichte van twee jaar geleden, maar er is een groot verschil met Nederland (15 pct) en Groot-Brittannië (11 pct), waar dit gedrag het minst voorkomt.

Van de Belgische bestuurders stelt 49 procent zijn navigatiesysteem al rijdend in, voor Europa is het gemiddelde 43 procent.

De studie stelt ook vast dat het verkeer agressiever is geworden: 63 pct van de Belgen gebruikt nu zijn claxon om zijn ongenoegen kenbaar te maken, tegenover 53 pct in 2017. 59 pct Belgische bestuurders vloekt tegen een andere bestuurder, tegenover 52 pct in 2017, en 31 pct van de Belgen zegt wel eens bewust te bumperkleven, tegenover 26 pct in 2017.

bron: Belga