Belgen houden vast aan solden

Belgen houden vast aan solden

De regering is de soldenwetgeving aan het analyseren. Daarbij bekijkt ze onder meer of het nuttig is om de soldenperiodes te verschuiven. Daarover wilde Borsus wel eens de mening van de Belgen horen en daarom opende hij eind vorig jaar een e-mailadres naar waar burgers en winkeliers opmerkingen en meningen konden sturen. Er kwamen zo'n 850 reacties binnen, 59% van respondenten was consument en 39% winkelier.

Meningen verdeeld over sperperiode

Een eerste belangrijke vaststelling: zowel de winkeliers als consumenten zijn fan van de solden. Amper 3% van de zelfstandigen wil dat de koopjesperiode afgeschaft wordt. Over de sperperiode zijn de meningen dan weer verdeeld. De winkeliers (91%) willen ze behouden, maar de meerderheid van de consumenten (67%) willen ervan af.

Ook over een verschuiving van de soldenperiode zijn er voor- en tegenstanders. De consumenten willen in de winter vroeger koopjes doen. Zo pleit 43% voor solden in december. De winkeliers zijn dan weer massaal voor een verplaatsing van de winterkoopjes naar februari, om nauwer aan te sluiten bij de weersomstandigheden en om een pauze te voorzien na de eindejaarsfeesten. Zomersolden willen veel handelaars liever in augustus dan in juli organiseren.

Overleg met Peeters

Borsus wacht nu nog op het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO, en van de Raad voor het Verbruik. Zij moeten zich uitspreken voor eind februari. Vervolgens zal de minister in overleg met minister van Economie Kris Peeters (CD&V) een hervorming van de soldenwet voorstellen aan de regering.