Belgen hopen hoogste toren ter wereld te bouwen

Belgen hopen hoogste toren ter wereld te bouwen

De nieuwe toren moet nog een heel stuk hoger worden dan de Burj Khalifa, die met 830 meter nu de hoogste is en ook in Dubai staat. Ook onder dit project zette Besix zijn schouders. Maar het bouwbedrijf heeft in het Midden-Oosten al een lange staat van dienst. Verspreid over de hele regio realiseerde Besix al tientallen projecten van voetbalstadions tot wolkenkrabbers en privé-eilanden. Hun nieuwste paradepaardje moet dus ‘The Tower' worden. Dat maakte de managing director Pierre Sironval bekend.

Six Construct, het dochterbedrijf van Besix in het Midden-Oosten, heeft deze week een offerte voor het project ingediend. Het ontwerp van de minaretachtige toren is van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Bedoeling is dat de toren al klaar is tegen de Wereldtentoonstelling van 2020 in Dubai. Die timing is krap en volgens Besix op zijn minst "challenging". "Hem volledig afgewerkt krijgen tegen 2020, wordt moeilijk", beseft Sironval.

De wolkenkrabber moet het pronkstuk van de stad worden en zal meer dan een kilometer hoog zijn. Het gebouw zal niet dienen als kantoor- of hotelruimte, maar wordt een prestigieus uitkijkpunt over de stad. Hoeveel het bouwwerk exact zal meten, wordt angstvallig geheim gehouden. In Jeddah in Saoedie-Arabië wordt er ook gewerkt aan een wolkenkrabber van een kilometer hoog en de ontwikkelaars van The Tower willen de titel van grootste toren ter wereld niet aan hen verliezen. Het project kost naar verluidt 1 miljard dollar of omgerekend een klein miljard euro.